مطالبه خسارات قراردادی ، شرایط دریافت وجه التزام
طبق ماده ۵۲۰ که مقرر می دارد: در خصوص مطالبه خسارت وارده خواهان باید این جهت را ثابت نماید که زیان وارده بلاواسطه ناشی از عدم انجام تعهد یا تاخیر آنت و یا عدم تسلیم خواسته بوده است. در غیر این صورت دادگاه دعوای مطالبه خسارت را رد خواهد کرد. در واقع بلاواسطه به معنی اخص بدین معناست که اسباب دیگر باعث ورود خسارت نشده باشد و عامل ورود خسارت سبب مستقیم و بدون واسطه باشد.
منظور از ضرر قابل پیش بینی در مطالبه خسارات قراردادی چیست
منظور از قابل پیش بینی ضرری است که وقوع آن بنا به سیر طبیعی امور برای متعهد قابل پیش بینی باشد و اگر ضرر غیر قابل پیش بینی باشد، خسارت قابل مطالبه نیست.
مرحوم کاتوزیان معتقدند همین که اصل وقوع ضرر قابل پیش بینی باشد برای مطالبه خسارت کفایت می کند و بنابراین متعهد حتی اگر میزان و شدت زیان را هم نداند باز هم مسئول جبران خسارت کامل است.
مطالبه خسارت از خسارت به چه معناست؟
طبق قانون سابق آیین دادرسی مدنی گرفتن خسارت از خسارت ممنوع بود ولی در قانون جدید این مورد با سکوت قانون گذار مواجه است. در خصوص معنای خسارت از خسارت بین حقوقدانان اختلاف بود البته اکثر حقوقدانان معتقد بودند که منظور از کلمه خسارت اول خسارت تاخیر تادیه است. ولی کلمه خسارت دوم را شامل همه اقسام خسارت میدانستند.
مرحوم استاد کاتوزیان معتقدند در این اصطلاح هر دو کلمه خسارت ناظر به خسارت تاخیر تادیه است. یعنی در آن زمان که خسارت تاخیر تادیه سالانه ۱۲ درصد بود خسارت به اصل دین تعلق می گرفت. با توجه به ثابت نبودن نرخ قانونی خسارت تاخیر تادیه در حقوق کنونی ایران و با توجه به اینکه خسارت تاخیر تادیه بر اساس تغییر شاخص بانک مرکزی تعیین می شود.
امروزه اساسا این بحث در حقوق ایران منتفی است زیرا تغییر شاخص از زمان مطالبه تا زمان پرداخت سنجیده میشود و طبیعتا گرفتن خسارت از خسارت با این شیوه منتفی است. اما اگر اصطلاح خسارت از خسارت را در معنای اعم در نظر بگیریم و در واقع کلمه خسارت دوم را شامل هر نوع خسارت بدانیم باید توجه داشت که در موردی که اصل محکوم به یک نوع خسارت است خسارت بر اساس زمان صدور حکم تعیین خواهد شد.
در صورتی که در مورد این مطلب هرگونه سوالی دارید ، وکلای موسسه حقوقی حامی دادگستر ساعد ، آماده ی پاسخگویی به شما هستند ، لطفا با ما تماس بگیرید.