خیانت در امانت چیست
خیانت در امانت چیست :
کافی است که فقط یک روز به یکی از شعب دادسراها یا دادگاه ها سری بزنید و حداکثر دو تا سه ساعت آنجا باشید پرونده ها پشت سر هم روی میز قاضی قرار می گیرند و به نوبت توسط قاضی باز می شوند متهم یا متهم ها و شاکی به دادگاه فراخوانده می شوند و موضوع پرونده آنها خوانده می شود از بین پرونده ها حداقل یک مورد در خصوص خیانت در امانت است، کاری که جدا از گناه از جنبه ی دینی در دیدگاه عموم هم بسیار ناپسند و نکوهنده است.
خیانت در امانت چیست
در این شماره با چند مورد از نمونه های خیانت در امانت و کیفر مجرم ها از نظر قانون جزای اسلامی آشنا می شویم و با هم مصاحبه ی انجام گرفته با آقای سعید اسماعیلی بازپرس سابق ویژه ی دادسرای تهران را میخوانیم.
جناب آقای بازپرس لطفا بفرمایید که خیانت در امانت در قانون مجازات اسلامی چگونه تعریف شده است و برخورد قانون با عاملان به این عمل چیست؟
در بحث خیانت در امانت ، بحث دعاوی کیفری و حقوقی به هم بسیار نزدیک می شوند ، به این معنی که با یک نگاه به موضوع می توان گفت که خیانت در امانت موضوعی حقوقی است و جنبه کیفری ندارد ، ولیکن مواردی که قانونگذار در موارد ۶۷۳ و ۶۷۴ قانون مجازات اسلامی احصاء کرده و برای آن ها مجازات تعیین نموده یک وجه و جنبه ی کیفری با عنوان خیانت در امانت پیش بینی کرده است.
خیانت در امانت چیست
البته در تعریف قانونی در ماده ی ۶۷۳ به صراحت آمده است که هرکسی از سفید مهر یا سفید امضایی که به او سپرده شده و یا به هر طریقی به دست آورده سوءاستفاده نماید ، به یک تا سه سال حبس محکوم خواهد شد.
خیانت در امانت چیست
در اینجا نتیجه حاصل از این ماده این است که همیشه امانت توسط مالک به امین سپرده نشده است یعنی ممکن است که مالی به هر طریقی حتی پیدا کردن یک سند سفید امضا یا حتی مال یا سند مسروقه به دست ما رسیده باشد که در اینجا ید ما نسبت به آن مال یا سفید مهر یا سفید امضا <<ید امانی>> محسوب می شود و اگر از آن مال یا سند ، سوء استفاده ای بنماییم مرتکب جرم خیانت در امانت شده ایم که قانونگذار در این مدت مورد یک تا سه سال حبس به عنوان مجازات برای مرتکب یا مرتکبین به سوء استفاده کننده از سفید مهر یا سفید امضا در نظر گرفته است.
سفید مهر یا سفید امضا به چه معنا هستند؟
سفید مهر یا سفید امضا یعنی اینکه ما یک برگه که هیچ متنی در آن نوشته نشده است را امضا کرده و در اختیار شخصی قرار داده ایم که این موضوع معمولاً در اعتماد های پیش ازحد به وجود می آید ولیکن این اعتمادها آن قدر موجب ضرر و زیان شده اند که قانونگذار ترجیح داد به آن ها به عنوان یک جرم نگاه کرده و برای آن ها تعیین مجازات نماید.
پس همان طور که در صحبت های قبل نیز گفتیم ، اعتماد مسئله ی بسیار مهمی است که در جامعه کنونی دنیا اعتبار خود را از دست داده است البته این صحبت به آن معنا نیست که اصلاً اعتمادی وجود ندارد بلکه هنوز هم معتمدین با دین ، با اخلاق و با شرفی وجود دارند که می توان به آن ها اعتماد کرد.
خیانت در امانت چیست
ولی این که چگونه و چطور باید به افراد اعتماد کرد و این اعتماد چگونه به وجود می آید نیاز مند تحقیق و تفحص فراوان است که متاسفانه کمتر به این مسئله توجه کرده و خیلی زود فکر میکنیم که طرف مقابل ما شخصی بسیار مورد اعتماد است.
ادامه دارد ….
برداشت شده از مجموعه مقالات دکتر اسماعیلی ، مدیر عامل موسسه حقوقی حامی دادگستر ساعد *
در صورتی که در مورد این مطلب هرگونه سوالی دارید ، وکلای موسسه حقوقی حامی دادگستر ساعد ، آماده ی پاسخگویی به شما هستند ، لطفا با ما تماس بگیرید.
مطالب مرتبط با این موضوع :
نکات اجرایی قانون جدید چک برای شعب بانک ها
* مهم ترین تغییرات در اصلاحیه قانون چک *