عقد استصناع
عقد استصناع چیست؟
عقدی است که به موجب آن یکی از طرفین در مقبل مبلغ معین متعهد به ساخت (تولید تبدیل تغییر ) اموال منقول و غیر منقول ، مادی و غیر مادی با مشخصات مورد تقاضا و تحول آن در دوره های زمانی معین به طرف دیگر میشود.در ادامه به اوصاف عقد استصناع آشنا می شویم.
اوصاف عقد استصناع :
بر اساس ماده ۹۸ قانون برنامه پنجم توسعه این عقد در شمار عقود معین وارد شده است بر خلاف برخی تصورات عقود معین محدود به عقودی که صرفا در قانون مدنی نام و احکام آنها بیان شده است نمیباشد بلکه باید توجه داشت که عقود معین عقودی اند که در قوانین احکام آنها بیان شده است چه در قانون مدنی یا سایر قوانین ویژگی های این عقد از قرار زیر است:
- اثر اصلی و مستقیم این عقد ایجاد تعهد است و عقدی است عهدی
- موضوع معامله در عقد استصناع کالایی است که در زمان حال موجود نیست و موضوع آن تعهد به ساخت کالایی در آینده است
- تعیین مدت یکی از ارکان اصلی این عقد است لذا باید تاریخ معین شود تا از غرری شدن معامله جلوگیری شود.
- باید ویژگی های مورد استصناع از لحاظ جنس ، نوع ، وصف و اندازه تعیین شود تا معامله از حالت غرری خارج شود و شکل صحیح به خود بگیرد.
- بنابر اصل لزوم قراردادها و ماده ۲۱۹ قانون مدنی استصناع را باید عقدی لازم دانست.
- در صورت فوت سفه و جنون صانع باید قواعد اجاره ی اشخاص و احکام آن را بر این عقد حاکم کرد یعنی اگر انجام عمل قایم به شخص باشد به واسطه فوت سفه یا جنون صانع قرارداد منفسخ میشود اما اگر شخص دیگری بتواند عمل را به اتمام برساند و عمل قایم به شخص نباشد وراث مکلف هستند عمل را به اتمام برسانند.
- اگر صانع یک شخص حقوقی مانند یک شرکت باشد چون با انحلال شرکت شخصیت حقوقی تا زمان ختم تصفیه باقی است بنابراین عقد استصناع به قوت خود باقی است.
- سفارش دهنده در زمان اتمام عمل و ساخت کالای موضوع استصناع مالک آن میشود.
- در استنصاع نیز چون کالا وجود نداشته و موجل است حق حبس وجود نخواهد داشت.
- وجود تمام خیارات به جز خیار مختص عقد بیع در استصناع ممکن است.
نویسنده : زهرا رنجبر ، کارشناس حقوقی
برگرفته از تیم وکلای موسسه حقوقی حامی دادگستر ساعد لطفا در صورت سوال در مورد این مطلب و یا نیاز به مشاوره حقوقی با ما در تماس باشید.