عقد هبه
عقد هبه چیست
هبه عقدی است که به موجب آن فردی که مالک مالی است آن مال را به صورت مجانی و رایگان به دیگری می بخشد و یا در اصطلاح حقوقی به تملیک دیگری در می آورد . به هبه کننده واجب و به طرف دیگر یا پذیرنده هبه دادن باید شرایطی داشته باشد که از آن جمله می توان به اهلیت داشتن و مالک بودن واهب اشاره کر لذا صغیر ، سفیه و ورشکسته به علت فقدان اهلیت نمی توانند هبه کنند .
قبض در هبه
در هبه نیاز به قبول و قبض متهب یا هبه گیرنده است اعم از این که خود شخصا یا توسط وکیل این کار را انجام دهد . اهلیت داشتن یا نداشتن متهب ضروری نیست از این رو در هبه به ضصغیر یا مجنون یا سفیه قبض ولی مقبر است و از آن جایی که قبض در هبه لازم است اگر مال در قبض متهب باشد نیاز به قبض مجرد نیست .
هبه ممکن است معوض باشد به همین خاطر واهب می تواند در ازای مالی که می دهد مال یا منفعت یا عملی را درخواست کند یا شرط کند . در لازم یا جایز بودن عقد هبه اختلاف نظر وجود دارد اما جنان چه قبل از تحویل یا قبض عین موهوبه واهب یا متهب فوت کند هبه باطل و منحل می شود . برای برگشت و یا رجوع از هبه نیز شرایطی لازم است که باید عقد بدرستی شکل گرفته و عین موهوبه به قبض متهب در آمده و عین آن موجود باشد . در این موارد نیز هبه غیر قابل رجوع می شود .
در صورت سوال و نیاز به مشاوره حقوقی با ما در تماس باشید.
شرایط برگشت و یا رجوع از عقد هبه ، ابطال هبه
۱ – در صورتی که متهب پر یا مادر یا اولاد واهب باشد.
۲ – در صورتی که هبه معوض بوده و عوض هم داده شده باشد.
۳ – در صورتی که عین موهوبه از ملکیت متهب خارج شده یا متعلق حق غیر واقع شود ، خواه قصدا مثل این که متهب به واسطه فلس محجور شود ، خواه اختیارا مثل که عین موهوبه به رهن داده شود .
۴ – در صورتی که در عین موهوبه به تغییر حاصل شود ماده ۱۰۳ از قانون مدنی
نویسنده : کارشناس حقوقی ، امیر علی سلیمانی
برگرفته از تیم وکلای موسسه حقوقی حامی دادگستر ساعد لطفا در صورت سوال در مورد این مطلب و یا نیاز به وکیل حقوقی با ما در تماس باشید.