طلاق توافقی : طلاق انحلال نکاح دایم با شرایط و تشریفات خاص از جانب مرد یا نماینده او میباشد و در حقوق طلاق یک عمل یک جانبه است (ایقاع) و ناشی از اراده طرفین نیست.
در طلاق به توافق زوجین که از وقایع نو ظهور در حقوق خانواده است، اگر مقصود از طلاق به توافق زوجین، این باشد که اراده زن و مرد به یک اندازه در طلاق موثر باشد و به منزله یک قرارداد بین زوجین تلقی شود در قانون مدنی پذیرفته نیست زیرا طلاق را حق و اختیار مرد دانسته اند.
طلاق توافقی چیست
در طلاق توافقی زن و شوهر برای طلاق و حل و فصل تمامی مسایل مالی وابسته به آن و فرزندان مشترک برای رجوع به محکمه خانواده توافق میکنند و قانونگذار به دادگاه اجازه می دهدکه پس از ناامید شدن از اصلاح بین آن دو ، حکم به طلاق دهد.این نوع طلاق دخالتی در ماهیت عمل حقوقی طلاق ندارد و در زمره قراردادها نخواهد بود.
هر نوع طلاقی آثار متفاوتی دارد پس شناخت ماهیت آنها اهمیت ویژه ای دارد. در طلاق توافقی باید کراهت زوجه از زوج برای قاضی محرز شود که در این صورت طلاق باین و در غیر این صورت حتی با وجود بذل فدیه طلاق رجعی می شود و در طلاق باین قاضی با احراز کراهت گواهی عدم امکان سازش صادر میکند
در طلاق توافقی ، زوجین در انحلال عقد نکاح با شرایط پذیرفته شده با یکدیگر توافق میکنند و اجرای صیغه ی طلاق از سوی زوج یا وکیل وی انجام می شود پس توافق زوجین درواقع مقدمه ای است برای رسیدن به آن.
طلاق خلع و مبارات
طلاق توافقی بهتر است با طلاق های خلع و مبارات قیاس نشود زیرا در طلاق خلع و مبارات زن مالی را به عنوان فدیه به شوهر می بخشد و شوهر در برابر این فدیه ، زن را طلاق میدهد ، اما حتی در طلاق های توافقی هم زوجین الزاما می بایست به دادگاه مراجعه و گواهی عدم امکان سازش کسب نمایند، چنانچه سردفتر طلاق بدون اخذ گواهی دادگاه مبادرت به ثبت واقعه طلاق نمایند از وی سلب صلاحیت به عمل خواهد آمد.
طلاق توافقی چگونه است
برای طلاق توافقی زوجین دادخواستی مشترک که با امضای طرفین باشد تنظیم کرده و در قسمت خواسته دادخواست کلمه طلاق توافقی را قید میکنند و از دادگاه محترم تقاضای صدور گواهی عدم امکان سازش به صورت توافقی میکنند.