بازخوانی پرونده های جنایی (جعل)
جعل اسناد
آقای اسماعیلی در ابتدا از این که باز هم وقتی را در اختیارمان قرار دادید متشکریم . لطفا در مورد جعل و تعریف آن از نظر قانون توضیحاتی بفرمایید.
جعل خود نوعی کلاهبرداری است ، در ماده ۵۲۳ قانون مجازات اسلامی جعل و تزویر این چنین تعریف میشود : ( ساختن نوشته یا سند یا ساختن مهر اشخاص رسمی یا غیر رسمی ، خراشیدن یا تراشیدن یا قلم بردن یا الحاق یا محو یا اثبات ، سیاه کردن یا تقدم یا تاخر تاریخ سند نسبت به تاریخ حقیقی یا الصاق نوشته ای به نوشته دیگر یا به کار بردن مهر فرد دیگری بدون اجازه صاحب آن و نظایر آن به قصد تقلب .) البته در خصوص انواع جعل در جلسات بعد توضیح میدهم .
کلاهبرداری و جعل اسناد
با توجه به تعریف کلاهبرداری که فریب دادن و حیله است ، یک سری از کلاهبرداری ها از طریق ماده منعکس در ۵۲۳ انجام میشوند که در خصوص این میتوانیم به افرادی اشاره کنیم که کارت شناسایی جعلی درست میکنند و به عنوان مامور ارگانهای مختلف دولتی خود را معرفی میکنند و بابت انجام کاری که در ارگانی که کارت آن را جعل کرده اند ، از مردم مبالغی را دریافت میکنند .
جعل ، چک ، دسته چک
مثال دیگر در مورد این نوع کلاهبرداری این است که برای اخذ دسته چک از بانک ها نیاز به جواز کسب است و شخصی که جواز کسب ندارد ، با جعل جواز کسب و ارائه آن به بانک با یک نام غیر واقعی دسته چکی را اخذ میکند و از طریق آن دسته چک اقدام به خریدهای مختلف میکند و به جای پرداخت پول نقد ، چک به فروشنده میدهد در حالیکه این چک ها هیچ گاه نقد نخواهند شد . مثال دیگری در این مورد میتوان آورد پرونده ای بود که زن و شوهری با تبانی همدیگر با جعل یک شناسنامه جواز کسب به نام خانم ، اقدام نموده و دسته چکی را اخذ کرده بودند .
آنها با این چک ها اقدام به خرید لوازم منزل و لوازم صوتی و تصویری کرده بودند ، البته در خصوص چک و قانون آن لازم است در اینجا توضیح مختصری داده شود . در حال حاضر متاسفانه افرادی با فریب دادن پرسنل بانک اقدام به اخذ دسته چک میکنند و دسته چک را بدون هیچ گونه امضایی در ازای اخذ مبالغی به افراد دیگر میفروشند .
مثلا در پرونده ای دسته چک ۲۵ برگه ای را شخصی به مبلغ ۲ میلیون تومان به فروش رسانده بود و خریدار آن که صاحب حساب جاری و صاحب دسته چک نبود و حق امضای چک ها را نیز نداشت چک ها را در محلی دیگر امضا کرده و بابت بدهی خود آنها را به طلبکاران خود ارائه داده بود .
با این عنوان که چک ها را از مشتری دریافت کرده است و خودش نیز برای جلب اعتماد طلبکاران ظهرنویسی آنها را امضا کرده بود که این خود یک نوع کلاهیرداری از طریق چک است که توصیه ای که میتوانیم برای این افراد داشته باشیم این است که قبل از این که چک ها را بگیرند حتما از این که این چک ها توسط صاحب اصلی امضا شده و امضای آن با امضای بانکی آن مطابقت دارد ، اطمینان حاصل کنند و تا حد امکان رابطه کاری بین صاحب چک و ارائه دهنده چک را احراز کنند که یک برگ چک که سندی تجاری محسوب میشود و قانون برای وصول وجه چک ضوابط خاصی را در نظر گرفته ، به اخذ چک اقدام نکنند .
قانون بسیاری از موارد را در نظر گرفته است ولیکن افراد سودجو با علم کامل به قانون اقدام به این اعمال میکنند . در خصوص موارد دیگر جعل ، میدانیم که برای دریافت وام از بانک باید در قبال وام دریافتی وثیقه ای در گروی بانک گذاشت.