گواهی انحصار وراثت
تعریف گواهي انحصار وراثت :برگه ای است که در آن وراث متوفی و میزان سهم الارث هر یک از آنان در آن مشخص می شود.
هرکسی که به نحوی در اموال متوفی حق دارد و به اصطلاح ذینفع است، می تواند از شورای حل اختلاف شهری که آخرین اقامتگاه متوفی در آن بوده است درخواست انحصار وراثت کند خواه وراث او، خواه موصی له (کسی که به نفع او وصیت شده است)، خواه طلبکاران وی.
گواهی انحصار وراثت را از کجا بگیریم
اولین مرحله برای گرفتن گواهی انحصار وراثت رجوع به شورای حل اختلاف و گرفتن فرم مخصوص انحصار وراثت است باید مشخصات کامل وراث و نسبتشان با متوفی در فرم نوشته شود. اگر شخص نام چند تن از وراث را از قلم بیاندازد آنها می توانند به جرم کلاهبرداری از وی شکایت کنند.
وراث متوفي اعم از همسر و فرزندان و همچنين پدر و مادر متوفي اگر در زمان وفات در قيد حيات باشند حتي اگر همگي در يك روز فوت كرده باشن اما با اختلاف زماني حتي يك دقيقه از دنيا رفته باشند از فرزند خود ارث ميبرند.
در ماده ٨٣٧ قانون مدني در مورد كساني است كه يك يا چند نفر از وراث خود را از ارث محروم كرده اند كه طبق اين ماده اين وصيت باطل است .بطور كلي هيچ شخصي نميتواند وراث قانوني خودرا از ارث محروم نمايد .
برای انحصار وراثت باید چه مراحلی را طی کرد
در مرحله بعد باید این فرم به همراه اصل و کپی شناسنامه متوفی و اصل و کپی کارت ملی كليه وراث او و گواهی فوت برای تهیه استشهادیه به دفتر اسناد رسمی تحویل داده شود.
استشهادیه در دفتر اسناد رسمی تنظیم می شود به این صورت که وراث برگه را امضا می کنند و دو شاهد هم حاضر شده و این برگه را امضاء می کنند و شهادت می دهند که این افراد وراث شخصی هستند که در فلان تاریخ فوت شده است.
از آن طرف وراث متوفی از زمان فوت ۶ ماه فرصت دارند که اظهارنامه مالیاتی را تهیه کنند این اظهارنامه شامل لیستی از اموال میت، بهای اموال در زمان فوت او، مطالبات و بدهی های متوفی است. براي دريافت اين اظهار نامه بايد به نزديكترين اداره ماليات اخرين محل سكونت متوفي مراجعه نمود در سالن مذكور باجه ها با حرف الفبا مشخص شده
طبق نام خانوادگي متوفي باجه مورد نظر را پيدا كرده و كپي مدارك و اسناد را تحويل باجه مربوطه داد و بعد از طي استعلامات لازمه ميزان ماليات بر ارث معلوم ميگردد و بعد از پرداخت مالیات اموال متوفی باید رسید دریافت کنند.
در برگه ماليات بر ارث كليه وراث به ميزان سهم خود كه در گواهي انحصار وراثت مشخص گرديده ماليات اموال را پرداخت مينمايند. اگر متوفي در زمان فرزند زير ١٨سال داشته باشد . كليه فرزندان زير ١٨سال از پرداخت ماليات معاف هستند. كه نكته حايز اهميتي در بحث ماليات بر ارث مي باشد.