پایان مدت اجاره
در اثر عقد اجاره، مالکیت منفعت عین مستاجره برای مدت موقت به مستاجر تملیک می شود لذا پس از پایان مدت، عقد اجاره منحل می گردد و مستاجر مکلف است به تخلیه عین مستاجره و تسلیم آن به موجر. چنانچه مستاجر بعد از پایان اجاره در عین مستاجره باقی بماند، طبق ماده ۴۹۴ قانون مدنی، وضع حقوقی مستاجر در دو حالت متصور است:
وضعیت حقوقی مستاجر ، حکم تخلیه منزل خریداری شده
- پس از انقضای مدت اجاره، مستاجر عین مستاجر را بدون اذن مالک در تصرف خود نگاه دارد: یعنی مالک مطالبه عین مستاجره را نماید اما مستاجر از رد آن امتناع نماید. در این صورت مستاجر ید او از امانی تبدیل به ضمانی می شود لذا در حکم غاصب است، بر این اساس ضامن عین و منافع است. بنابراین موجر برای مدتی که پس از پایان اجاره، مستاجر در عین مستاجره بوده می تواند اجرت المثل بگیرد، حتی اگر مستاجر از عین مستاجره استیفاء کنفعت ننموده باشد.
- مدت اجاره پایان یافته باشد و مستاجر با اذن مالک، عین مستاجره را در تصرف خود نگاه دارد: در این صورت ید مستاجر از امانت مالکانه، تبدیل به امانت قانونی و شرعی می شود. لذا اگر مستاجر از عین مستاجره استیفا منفعت نموده باشد، باید اجرت المثل ایام تصرف خود را از باب استیفا بپردازد، و در صورت عدم استفاده از عین مستاجره ضامن قیمت منافع نیست. لازم به ذکر است چنانچه در این حالت عین مستاجره بدون تعدی و تفریط مستاجر تلف گردد او ضامن نیست، زیرا همچنان ید او امانی محسوب می شود.
اگر در پایان مدت اجاره، مستاجر به انتفاع خود در عین مستاجره ادامه دهد و موجر تخلیه ید او را نخواهد، باید او را ماذون به حساب آورد نه غاصب. لذا تنها در صورتی که مستاجر در این حالت از عین مستاجره استیفاء منفعت کرده باشد باید اجرت المثل بدهد.اگر برای پرداخت اجاره بها ضامنی گرفته شود در صورتی که اجاره پایان یابد و مستاجر مکلف به پرداخت اجرت المثل گردد، ضامن مسئول پرداخت اجرت المثل نیست.