وکیل خانواده
نسبت عبارت از رابطه خویشاوندی است که از راه خون بین دو یا چند نفر ایجاد می شود مطابق قانون طفل متولد در زمان زوجیت ملحق به شوهر است، مشروط بر اینکه از تاریخ نزدیکی تا زمان تولد کمتر از ۶ ماه و بیشتر از ده ماه نگذشته باشد( م ۱۱۵۸ ) این ماده بیانگر امار فراش است.
نکاتی حقوقی در مورد نکاح
وقوع نزدیکی بین زن و شوهر در زمان نکاح مفروض است ولی خلاف آن را می توان اثبات کرد .پس اگر شوهر ثابت کند که با زن نزدیکی نکرده یا به سبب مسافرت و بیماری امکان آن را نداشته است و همچنین هرگاه معلوم شود که فاصله آخرین نزدیکی تا تاریخ تولد طفل بیش از ۱۰ ماه است امارفراش از سر می افتد .
طفل ناشی از تلقیح مصنوعی نطفه شوهر به زن نیز ملحق به شوهر است . و وقوع نزدیکی را ه متعارف آبستنی مشروع است نه تنها راه آن ولی طفل ناشی از تلقیح نطفه بیگانه به زن ، ملحق به پدر نیست.هر طفلی که بعد از انحلال نکاح متولد شود ملحق به شوهر است ، مشروط به اینکه مادر هنوز شوهر نکرده و از تاریخ انحلال نکاح تا روز ولادت طفل بیش از ۱۰ ماه نگذشته باشد مگر آن که ثابت شود که از تاریخ نزدیکی تا زمان ولادت کمتر از شش ماه یا بیشتر از ۱۰ ماه گذشته باشد که در این صورت ملحق شوهر نخواهد شد.
در صورت نیاز به مشاوره حقوقی با ما در تماس باشید.
نکاتی حقوقی در مورد نکاح ، عقد نکاح
اما در صورتی که عقد نکاح پس از نزدیکی منحل شود و مجدداً شوهر کند و طفلی از او متولد گردد ، طفل به شوهری ملحق میشود که الحاق او به شوهر مطابق قواعد گفته شده ممکن باشد و اگر الحاق به هر دو شوهر ممکن بود ، ملحق شوهر دوم است مگر آنکه امارات قطعی بر خلاف آن دلالت کند .
در موارد فوق هر گاه شوهر صریحا یا ضمنا اقرار به ابوت خود نموده باشد ، دعوای نفی ولد از اومسموع نخواهد بود .البته امکان ادعای اشتباه و اکراه و جنون و مستی در این رابطه وجود دارد.
درباره سکوت شوهری که هنگام تولد طفل حضور داشته و انتساب فرزند به خود نفی نکرده، به نظر میرسد در این وضع اقرار ضمنی است مگر اینکه شوهر عذری معقول را برای سکوت استثنایی خود ثابت کند.
در موارد فوق دعوای نفی ولد باید در مدتی که عادتا از تاریخ اطلاع یافتن شوهر از تولد طفل برای امکان اقامه دعوا کافی می باشد اقامه گردد و در هر حال دعوای مذبور پس از انقضای دو ماه از تاریخ اطلاع یافتن شوهر از تولد طفل مسموع نخواهد بود .
دعوی نفی ولد مخصوص شوهر است و از دیگران پذیرفته نمی شود و به همین جهت نیز تاریخ اطلاع یافتن شوهر ، آغاز مهلت اقامه دعواست .
در صورت نیاز به وکیل خانواده با ما در تماس باشید.
در مواردی که شوهر مطلع از تاریخ حقیقی طفل نبوده و تاریخ تولد او را بر او مشتبه نموده باشند ، به نوعی که موجب الحاق طفل به او باشد و بعد ها شوهر از تاریخ حقیقی تولد مطلع شود ، مدت مرور زمان دعوای نفی ولد دو ماه از تاریخ کشف خدعه خواهد بود .
طفل متولد از نزدیکی به شبهه فقط ملحق به طرفی می شود که در اشتباه بوده و در صورتی که هر دو اشتباه بوده اند ملحق به هر دو خواهد .طفل متولد از زنا ملحق به زانی نمی شود ، چرا که اماره فراش در زنا راه ندارد.
نویسنده : داود قدیمی ، دانشجوی دکترای جزا و جرم شناسی
برگرفته از مجموعه مقالات تیم وکلای ما موسسه حقوقی حامی دادگستر ساعد ، لطفا در صورت سوال و یا نیاز به وکیل خانواده با موسسه حقوقی در تماس باشید.
وکیل طلاق
چگونه زوجه میتواند از شوهر معتادش طلاق بگیرد؟
طبق ماده قانون مدنی ۱۱۳۳ مرد می تواند با رعایت شرایط مقرر در این قانون با مراجعه به دادگاه تقاضای طلاق همسرش را بنماید.
تبصره: زن نیز می تواند با وجود شرایط مقرر در مواد ۱۱۱۹ و ۱۱۲۹ و ۱۱۳۰ این قانون از دادگاه تقاضای طلاق نماید.
ماده ۱۱۳۰ قانون مدنی مقرر می دارد: در صورتی که دوام زوجیت موجب عسر و حرج زوجه باشد وی می تواند به حاکم شرع مراجعه و تقاضای طلاق نماید. چنانچه عسر و حرج مذکور در دادگاه ثابت گردد دادگاه می تواند زوج را اجبار به طلاق نماید و در صورتی که اجبار میسر نباشد زوجه به اذن حاکم شرع طلاق داده می شود.
در صورت نیاز به وکیل خانواده برای طلاق با موسسه حقوقی در تماس باشید
عسر و حرج موضوع این ماده عبارت است از به وجود آمدن وضعیتی که ادامه زندگی را برای زوجه با مشقت همراه ساخته و تحمل آن مشکل باشد یکی از موارد عسر و حرج که قانون گذار به آن اشاره دارد تبصره ۲ ماده ۷۳۰ می باشد که مقرر می دارداعتیاد زوج به یکی از انواع مواد مخدر و یا ایتلا وی به مشروبات الکلی که به اساس زندگی خانوادگی خلل وارد آورد و امتناع یا عدم امکان الزام وی به ترک آن در مدتی که به تشخیص پزشک برای ترک اعتیاد لازم بوده است. اعتیاد باید به گونه ای باشد که به اساس زندگی خلل وارد نماید یا اعتنیاد به گونه ای باشد که به اساس زندگی خانوادگی خلل وارد نماید یا اعتیاد به گونه ای باشد که قابل ترک نباشد.
برای اثبات اعتیاد شوهر دادگاه معتاد را به پزشکی قانونی می فرستد اما در خیلی از مواقع نتیجه خیلی مثبتی به دست نمی آید و شخص معتاد با ترفند هایی از معتاد بودن نتیجه آزمایش جلوگیری می کند. یکی از راه های موثر و مفید در اثبات اعتیاد شوهر آزمایش تار موی اوست که درصد خطای آن خیلی کم است و در اغلب مواقع نتیجه مثبت می دهد . راهکار دیگر برای اثبات اعتیاد شوهر شهادت شهود و یا سبقه متبری شدن در کمپ و ترک او می باشد.
در صورت سوال در مورد این مطلب و یا نیاز به وکیل خانواده برای طلاق با موسسه حقوقی حامی دادگستر ساعد در تماس باشید.
وکالت زن در طلاق چه شرایطی دارد؟
ممکن است ضمن عقد نکاح یا عقد لازم دیگر شوهر به زن وکالت برای طلاق بدهد.
این وکالت می تواند مقید باشد. برای مثال در صورت ترک انفاق یا غیبت شوهر برای مدت معین یا انتخاب همسر دیگر زن وکیل در طلاق است. ممکن است وکالت در طلاق برای زوجه مطلق و بدون قید و شرط باشد. طبق رای وحدت رویه ۷۱۶ چنانچه زوجه بدون مانع مشروع تمکین نکند و زوج این امر را در دادگاه اثبات و با اخذ اجازه از دادگاه همسر دیگری اختیار نماید، وکالت زوجه از زوج در طلاق که در صورت ازدواج مجدد زوج قابل اعمال نیست.
اگر زنی شوهر او چهار سال تمتم غایب مفقود الاور باشد می تواند بعد از چهاررسال درخواست طلاق نماید پس از درخواست طلاق از جانب زن دادگاه پس از سه بار انتشار آگهی که هر کدام به فاصله یک ماه منتشر می گردد و یکسال پس از انتشار آگهی نخستین ، چنانچه خبری از شوهر نشود حکم به طلاق زوجه میدهد.
در صورتی که هم ادامه زندگی مشترک سبب عسر و حرج زوجه باشد وی می تواند از دادگاه درخواست طلاق نماید و پس از اثبات امر دادگاه حکم به الزام زوج به طلاق را صادر می کند. مواردی از قبیل محکومیت قطعی زوجه پنج سال به حبس یا بیش از آن ابتلا زوج به بیماری های صعب العلاج ساری و روانی ، ضرب و شتم و سو معاشرت مستمر زوج ، اعتیادی که به اساس زندگی خلل ایجاد میکند و عدم امکان الزام به ترک از مصادیق عسر و حرج می باشد.
در صورت سوال در مورد این مطلب و یا وکیل خانواده با وکلای موسسه حقوقی حامی دادگستر در تماس باشید حل مشکلات شما افتخار این موسسه حقوقی در تهران است.
سوال : آيا ميتوان زني را كه شخص ديگري از او خواستگاري نموده ،به اصطلاح نامزد كرده است را خواستگاري نمود ؟
جواب
در ابتدا لازم است تعريف مختصري از اصطلاح نامزد يا نامزدي داشته باشيم
نامزدي. به فاصله زماني ميان خواستگاري و اجراي مراسم عقد شرعي گفته ميشود .
به اين ترتيب با توجه به اين تعريف ميتوان گفت صرف خواستگاري شخصي از دختري و تا زماني كه عقد شرعي انجام نگرفته ميتوان از او خواستگاري نمود و با توجه به ماده ١٠٣٥قانون مدني كه مقرر دارد وعده ازدواج ايجاد علقه زوجيت نميكند اگر چه تمام يا قسمتي از مهريه بين طرفين براي وقوع ازدواج مقرر گرديده نيز پرداخت شده باشد .
بنابراين هر يك از زن و مرد مادامي كه عقد نكاح جاري نشده ميتواند از وصلت امتناع كند و طرف ديگر نميتواند به هيچ وجه او را مجبور به ازدواج نمايد و يا از جهت امنتاع از وصلت مطالبه خسارت نمايد . زيرا به موجب مدلول ماده هرگونه تعهدي قبل از عقد باطل و بلااثر است و الزام اور نيست و انرا از شمول ماه ١٠قانون مدني خارج ميسازد.
آيا هداياي دوران نامزدي قابل مطالبه است ؟
جواب :
ماده ١٠٣٧ قانون مدنی “هريك از نامزدها ميتوانند در صورت به هم خوردن وصلت منظور هدايايي را كه به طرف ديگر يا ابوين او براي وصلت منظور داده است مطالبه كند …”
باتوجه به ماده فوق اگر هدايا موجود نباشد بايد قيمت هدايا پرداخت گردد البته اين قسمت مربوط به هدايايي كه از بين رفتني نيستن و يا بدون هيچ تقصيري از بين رفته باشد .
و طبق بند ١ ماده ١٠٣٨ در صورتي كه نامزدي بهم بخورد هريك از طرفيت ميتوانند عين اموالي را كه به نام هديه تقديم نموده اند در صورتي كه وجود داشته باشد مسترد نمايد.
و طبق بند ٢ماده اگر عين مال موجود نباشيد هم دو حالت بوجود مي آيد.
عين اموالي است كه عادتا نگهداري نميشود
دوم :عين از اموالي است كه عادتا نگهداري ميشود
در صورتي كه قيمت قابل مطالبه نمي باشد و در صورت دوم دو حالا متصور است ١مال با تقصير طرف ديگر تلف شده است
دوم مال بدون تقصير طرف ديگر تلف شده است .درصورت دوم قيمت قابل مطالبه نسبت ودر صورت اول دو حالت متصور است
الف- برهم خوردن نامزدی بعلت فوت يكي از نامزدها بوده است
برهم خوردن نامزدي بعلت فوت يكي از نامزدها نبوده است .
درصورت اول قيمت قابل مطالبه نسبت و در حالت دوم قيمت قابل مطالبه است .
در صورت نیاز به وکیل خانواده با موسسه حقوقی حامی دادگستر ساعد در تماس باشید.
آيا دختر براي ازدواج نياز به اذن پدر دارند؟
به موجب ماده ١٠٤٣قانون مدني ” نكاح دختر باكره ،اگرچه به سن بلوغ رسيده باشد موقوف به اجازه پدر و جد پدري او مي باشد … “
بنا برماده مذكور دختري كه به دليل ارتباط با شخصي بكارت خودرا از دست بدهد ديگر نياز به اجازه ولي ندارد و عبارتي دختراني كه يكبار ازدواج كرده باشن براي بار دوم ديگر نياز به اجازه ندارن
سوال اينجاست اگر دختري بر اثر اتفاقي ناخواسته از جمله ورزش يا سانحه تصادف بكارت خودرا از دست بده چطور كه در اين مورد بايد گفت در اينجا هم دختر بايد با اذن و اجازه پدر و ولي ازدواج كند.
سوال
آيا مردي ميتواند با دو خواهر همزمان ازدواج كند ؟
جواب
طبق ماده ١٠٤٨قانون مدني “جمع بين دو خواهر …
يك مرد نميتواند همزمان با دو خواهر ازدواج كند حتي در ازدواج متعه (عقد موقت )
به عبارتي اگر مردي با يكي از خواهران ازدواج كرد بايد همسر خودرا طلاق بدهد بعد از ان با خواهر ديگر ازدواج نمايد.
سوال
در چه زماني زن صاحب نيمي از دارايي شوهرش ميشود ؟
براي اينكه زن مالك نيمي از دارايي شوهر شود ٤شرط لازم است
١-شرط اول تقاضاي طلاق از طرف زوج مطرح شده باشد.
٢-شرط دوم تقاضا ناشي از سو اخلاق و يا سو رفتار زن نباشد
٣-شرط سوم اين است كه اموال زوج در طول زندگي مشترك بدست امده باشد.
٤-شرط چهارم اموالي كه در طول زندكي مشترك بدست اماده در زمان طلاق موجود باشد .
نكته مهم اين است كه دارايي و اموال زوج قبل از ازدواج داشته و همچنين اموالي كه از طريق ارث به زوج رسيده شامل اين موضوع نميباشد و زن نميتواند مالك آن گردد.
از مجموعه مقالات سجاد عروجی وکیل پایه یک دادگستری ، در صورتی که در مورد این مطلب سوالی داشتید یا نیاز به وکیل خانواده دارید با موسسه حقوقی حامی در تماس باشید.