چگونه قرارداد تنظیم کنیم ؟
چگونه قراردادی مستدل و مستند به قانون تنظیم کنیم تا در آینده دچار مشکلات نشویم؟
تعهدات و شرایط قرارداد :
قرارداد توافقی است بین دو شخص که هر شخص می تواند متشکل از یک یا چند شخص باشد تا برای انجام کاری یا ارائه خدمتی یا تجارت خاصی یا ساختن محصولی و… قراردادی تنظیم و پایبند به تعهدات آن شوند. قرارداد اعم از کتبی و شفاهی می باشد. منظور از قرارداد شفاهی قراردادی است مبتنی بر اعتماد کامل طرفین به یکدیگر است. مثلاً شخصی توافق می کند اتومبیل برادر خود را خریداری کند در این حالت بعد از پرداخت ثمن برادرش در دفترخانه حاضر و سند رسمی را تنظیم و اتومبیل انتقال داده می شود. در این فرض با وجود اینکه هیچ قرارداد کتبی بین طرفین وجود ندارد لیکن تمامی ارکان قرارداد را دارا می باشد. برای دریافت وکیل تنظیم قرارداد با ما در تماس باشید ، وکیل برای تنظیم قراردادها از جمله موار مهمی است که قبل از بستن هر قراردادی حداقل نیاز به مشاوره را حتما خواهید داشت.
قراردادها اصولاً کتبی تنظیم می شوند که خود تقسیم می شوند به قراردادهای داخلی و خارجی. قراردادهای داخلی یا در قالب عقود معین مندرج در قانون مدنی منعقد می شود یا در قالب ماده ۱۰ قانون مدنی که حاصل اراده و توافقات فی مابین طرفین است. طبق ماده۱۰ قانون مدنی در قراردادهای خصوصی نسبت به کسانی که آن را منعقد نموده اند در صورتی که مخالف قوانین موجود نباشد نافذ و صحیح است. قرارداد از ارکانی تشکیل شده که اگر یکی از ارکان وجود نداشته باشد، قرارداد تشکیل نمی شود. ارکان قرارداد عبارتند از:
طرفین قرارداد
طرفین قرارداد ممکن است شخص حقیقی یا حقوقی باشند که می بایست مشخصات کامل و آدرس دقیق آنها مشخص و در صورت وجود شخص حقوقی احراز این مسئله که آیا به موجب اساسنامه در آن شرکت اختیار امضا دارد یا خیر باید انجام گیرد و صحت آنها محرز گردد.
موضوع قرارداد
موضوع قرارداد گاه انجام یک عمل، گاه عدم انجام عمل و گاه تحویل شی معین می باشد. گاه انجام خدمتی می تواند موضوع قرارداد گیرد. مثل انجام مشاوره حقوقی
موضوع قرارداد باید به طور واضح و با ذکر توضیحات کامل در قرارداد درج شود.
مدت قرارداد
هر قراردادی باید مدت مشخصی داشته باشد تا طی آن مدت تعهد انجام گیرد و در صورت عدم انجام تعهد در مدت مشخص، می توان مطالبه خسارت اعم از عدم یا تأخیر در انجام تعهدات قرارداد انجام داد.
مبلغ قرارداد :
مبلغ قراردادی به واسطه سنجش ارزش محصول یا خدمت یا کالا در مقابل طرف قرارداد ثمن مشخص می گردد که این مبلغ ممکن است در ابتدا کامل پرداخت شود یا در طول زمان پرداخت گردد گاهی برای مبلغی که توسط طرف قرارداد پرداخت می گردد، ممکن است تضمینی بابت آن پرداخت شود تا اگر تعهد مندرج در قرارداد توسط متعهد انجام نگردد از محل تضمین استیفا شود.
برای هزینه تنظیم قرارداد توسط وکیل با موسسه حقوقی حامی داگستر ساعد در تماس باشید.
زمانی که تعهد اولیه انجام گرفت تضمین اخذ شده باید به صاحب آن (ضامن) مسترد شود. مثلاً اگر شخصی برای پرداخت ابتدایی مبلغ مشخص در قرارداد به طرز مقابل جهت ضمانت آن چکی به عنوان تضمین به طرف قرارداد خود به متعهد له تقدیم کند، بعد از انجام تعهد اصلی توسط طرف دیگر قرارداد بایستی چک تضمینی به صاحب آن یعنی متعهد عودت شود در غیر این صورت این خود نوعی عدم انجام تعهد محسوب و وارد پروسه خسارات قراردادی می گردد. پس در قرارداد صریحاً باید مشخص گردد که انجام تعهدی در مقابل چه تعهدی قرار دارد و عدم انجام آن دارای چه ضمانت اجرایی است. منظور از ضمانت اجرا، درج خسارت عدم انجام تعهد یا تأخیر در اجرای قرارداد است.
مطالب مرتبط : خسارت نقض قرارداد
نحوه حل اختلاف
حل اختلاف در قراردادها به دو گونه انجام می گیرد. الف) از طریق مراجع قضایی. ب) از طریق حکمیت یا داوری. حل اختلاف از طرق یاد شده تفاوت هایی با هم دارند که باعث تمایز این دو روش از یکدیگر می شود. از جمله اینکه حل اختلاف از طریق مراجع قضایی سرعت کمتر و دارای هزینه های دادرسی است. اما در حکمیت و داوری نه تنها خبری از هزینه دادرسی و ابطال تمبر نیست بلکه رسیدگی سریعتر و حصول نتیجه سهل الوصول تر می باشد.
مشروط به اینکه داوری مبتنی بر اصول حقوقی مندرج در قانون آیین دادرسی مدنی صورت گیرد و داور نیز شرایط کامل داوری را داشته باشد. در ماده ۴۵۴ به بعد قانون آیین دادرسی مدنی شرایط داور و اینکه دارای چه اختیاراتی می باشد درج گردیده است. بارزترین ویژگی که یک داور باید داشته باشد تسلط به قوانین و داشتن تخصص مربوط به حوزه موضوع قرارداد داشته باشد.
مثلاً در قراردادهای مشارکت در ساخت ساختمانها که حدوداً چند میلیاردی است، مدیر آژانس مسکن را به عنوان حکم و داور در قرارداد تعیین می کنند. مشروط بر اینکه آشنایی کامل با قوانین حقوقی داشته باشد تا رأی برخلاف قوانین صادر نکند و همچنین تخصص لازمه را نیز در مورد موضوع قرارداد داشته باشد. داور ممکن است در قرارداد مشخص شده یا نشده باشد.
برای دریافت وکیل حقوقی با ما در تماس باشید.
اگر نیاز به وکیل برای تنظیم قرارداد دارید ، با ما در تماس باشید.
لازم به ذکر است تعیین داور مرضی الطرفین در قرارداد باعث تسریع امور و حصول نتیجه مطلوب می گردد. در صورتی که طرفین در تعیین داور به توافق نرسند، دادگاه داور معینی را از جانب طرفین انتخاب و منصوب می کند که این خود باز هم موجب تضییع وقت و اطاله دادرسی می گردد. پس نتیجه می گیریم اولویت با مراجع قضایی باشد مگر اینکه داور انتخابی شرایط فوق را داشته باشد تا حل اختلاف را به داوری بسپاریم.
امضا قرارداد
از جمله ارکان اصلی قرارداد ، امضا قرارداد می باشد که به قرارداد اثر می بخشد. امضا قرارداد به معنای آن است که متعهد مفاد قرارداد را خوانده و از تمامی جهات آن آگاهی کامل دارد به همین جهت جهل به مفاد قرارداد مسموع نیست زیرا وجهه دادن به این موضوع موجب تزلزل و بی ثباتی قراردادها و عدم اعتماد افراد به یکدیگر می گردد و باعث ایجاد وقفه و خلل در چرخه تولیدات و خدمات می گردد.
مقاله از دکتر سعید اسماعیلی ، تنظیم کننده : لیلا عبادی
لطفا در صورت نیاز به وکیل برای تنظیم قرارداد ها با موسسه حقوقی حامی دادگستر ساعد در تماس باشید.