اخذ به شفعه
اخذ به شفعه به زبان ساده : ماده ۸۰۸ قانون مدنی مقرر میدارد هرگاه مال غیرمنقول قابل تقسیمی بین دو نفر مشترک باشد و یکی از دو شریک حصه خود را به قصد بیع به شخص ثالثی منتقل کند، شریک دیگر حق دارد قیمتی را که مشتری داده است به او بدهد و حصه مبیع را تملک کند. این حق را حق شفعه و صاحب آن را شفیع می گویند.
شرایط حق اخذ به شفعه
با عنایت به ماده مرقوم شرایط ایجاد حق شفعه به شرح ذیل می باشد :
۱-وجود مال غیر منقول مشاع: حق شفعه نسبت به اموال غیر منقول ذاتی ایجاد می شود و اختصاص به املاک دارد. برای ایجاد حق شفعه، شراکت در زمین باید وجود داشته باشد. اشاعه ممکن است در زمین تنها باشد یا زمینی که در آن اعیانی یعنی ساختمان و درخت، وجود دارد.
اگر دو نفر فقط در ساختمانت و درخت شریک باشند و زمین متعلق به آنان نباشد، یعنی تنها اعیانی مشاع باشد، حق شفع ایجاد نمیشود. در این باره ماده ۸۰۹ مقرر می دارد: هرگاه بنا و درخت بدون زمین فروخته شود حق شفعه نخواهد بود.
قانون استثنائا در یک مورد بدون اینکه اشاعه در مالکیت مال غیر منقول وجود داشته باشد قایل به وجود حق شفعه شده است. در این باره ماده ۸۱۰ قانون مدنی مقرر می دارد: اگر ملک دو نفر در ممر یا مجری مشترک باشد و یکی از آن ها ملک خود را با ممر یا مجرای بفروشد، دیگری حق شفعه دارد، اگرچه در ملک خود، مشاعا شریک نباشد، ولی اگر ملک را بدون ممر یا مجری بفروشد، دیگری حق شفعه ندارد.