دعاوی الزام به تنظیم سند و تحویل
در مواردی اشخاص طبق قانون با یکدیگر معاملاتی انجام می دهند، مثل خرید و فروش خانه، زمین، خودرو و…
معامله بین طرفین بدین صورت است که ابتدا مورد معامله اعم از منقول یا غیر منقول از طرف خریدار به فروشنده واگذار می گرددکه به اصطلاح گفته می شود قولنامه می نمایند. سپس در مبایعه نامه تنظیمی برای معامله انجام شده یا به اصطلاح حقوقی بیع صورت گرفته شرایطی در نظر می گیرند از جمله مورد معامله ، ثمن معامله ، نحوه پرداخت و تعیین تاریخ مراجعه به دفترخانه جهت تنظیم سند.
دعاوی الزام به تنظیم سند و تحویل
اما باید دید که دعوای الزام به تنظیم سند و تحویل را چه زمانی باید مطرح کرد؟
همانطور که در بلا توضیح داده شده مثلا شخص الف یک دستگاه آپارتمان به شخص ب می فروشد و مقرر می گردد تا در زمان معینی به دفترخانه مراجعه نماید و سند به نام خریدار منتقل گردد. این دعوی یعنی الزام به تنظیم سند زمانی مطرح می شود که شخص فروشنده در تاریخ مقرر در دفترخانه حاضر نشده و انتقال سند انجام نپذیرد. در این زمان است که شخص خریدار می تواند دادخواست الزام به تنظیم سند به طرفیت فروشنده مطرح نماید.
دعوی الزام به تنظیم سند و تحویل به طرفیت چه کسی باید مطرح گردد؟
این دعوی در صورتی قابل طرح و پذیرش است که موضوع معامله اعم از منقول یا غیر منقول دارای سند رسمی باشد که قابلیت انتقال سند فراهم باشد در غیر این صورت یعنی اگر موضوع معامله به صورت قولنامه ای بوده یعنی دارای سند رسمی نباشد، خریدار نمیتواند در این مورد دعوی الزام به تنظیم سند مطرح نماید.
این دعوی به طرفیت مالک اصلی یعنی شخصی که به موجب ماده ۲۲ قانون ثبت مالک شناخته می شود . این ماده چنین مقرر می دارد: همین که ملکی طبق قانون در دفتر املاک به ثبت رسید دولت فقط کسی را که ملک به اسم او ثبت شده است و یا کسی که ملک مزبور به او منتقل گردیده و این انتقال در دفتر املاک به ثبت رسیده یا اینکه ملک مزبور از مالک رسمی ارثا به او رسیده باشد مالک خواهد شناخت.