کپی رایت 95-97 حامی دادگستر ساعد.
تمامی حقوق محفوظ است.

9:00 - 18:00

ساعات کاری : شنبه تا چهارشنبه

26712426

تماس برای مشاوره رایگان

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
فهرست
 

اصل صحت قراردادها

خانه > دعاوی حقوقی  > اصل صحت قراردادها

اصل صحت قراردادها

اصل صحت قراردادها

اصل صحت قراردادها :

  ماده ۲۲۳ ق .م مقرر می دارد : هر معامله ای که واقع شده باشد محمول به صحت است مگر این که فساد آن معلوم شود .این قاعده در فقه به “اصاله الصحه ” مشهور است . اصل صحت در فرضی قابل اعمال است که بر حسب ظاهر عقدی واقع شده باشد.

بنابراین اگر تردید شود که ایا عقدی واقع شده است یا خیر ، باید از اصل عدم استفاده کرد و بگوییم عقدی واقع نشده است . اما در صورتی که عقد ، واقع شده ولی تردید شود که آیا شرایط اساسی صحت معامله در آن رعایت شده است یا خیر ، باید اصل صحت را جاری کرده و بگوییم شرایط اساسی صحت معامله در آن رعایت شده است .

 

از اصل صحت قراردادها نتایج مهمی گرفته می شود که مهمترین آنها عبارتند از :

۱ – در صورتی که مخالفت عقد با قانون مورد تردید باشد ، اصل صحت است و نمی توانیم به بهانه مخالفت با قانون عقد را نادرست بدانیم مگر اینکه مخالف با قانون امری باشد و این موضوع اثبات شود .

۲ – اگر عقد با قانون مخالف باشد و تردید شود که قانون امری است یا تکمیلی ، بر طبق این اصل باید قانون را تکمیلی دانست و اراده طرفین را حاکم شمرد .

۳ – در مواردی که صورت عقد به ظاهر دارای تمام ارکان اساسی است ، کسی که مدعی صوری یا نامشروع بودن آن است ، باید اقامه دلیل کند زیرا اصل صحت قراردادی است .

۴ – زمانی که الفاظ عقد در عرف ممانی گوناگونی  دارد ، عبارت ها باید حمل بر معنایی شود که عقد در آن صورت درست است.

۵- در صورتی که تردید در تعارض اراده ظاهری وباطنی شود یا تردید در اشتباه در شخصیت طرف معامله یا وصف ذاتی مورد معامله ، اکراه ، عدم مشروعیت جهت ، مخالفت عقد با قانون ، صوری بودن عقد شود اصل صحت را جاری می کنیم و عقد را صحیح می دانیم .

    اصل صحت در ایقاع هم جاری می شود ولی صحت عمل حقوقی ملازمه ای با مباح بودن آن عمل ندارد و اصل اباحه بر خلاف عقد ، در ایقاع جاری نمی شود و ایقاع تنها در موارد مصرحه در قانون ، منبع تعهد می باشد و

در معاملاتی که با مال غیر صورت می گیرد ، نمی توانیم به اصل صحت استناد نماییم و معامله کننده را نائب مالک بدانیم .

لوازم خارجی صحت عقد ( مثبتات ) نیز با اجرای اصل صحت احراز می گردد.

 

نویسنده : داود قدیمی دانشجوی دکترای جزا و جرم شناسی ، وکیل دادگستری

 

لطفا در صورت سوال در مورد مقاله اصل صحت قراردادها  و یا نیاز به مشاوره حقوقی  با موسسه حقوقی حامی دادگستر ساعد در تماس باشید.

بدون دیدگاه

دیدگاه خود را بنویسید

تماس با ما