الزام به انفاق
الزام به انفاق
در روابط بین ارقاب نسبی در خط عمودی اعم از صعودی یا نزولی ملزم به انفاق به یگدیگرند . ( م۱۱۹۶ ق . م ) ولی فرزند طبیعی مشمول این ماده نیست .الزام به انفاق از قواعد مربوط به نظم عمومی است و هیچ قرارداد و صلحی نمی تواند آن را از بین ببرد .
کسی که مستحق نفقه است که ندار بوده و نتواند به وسیله اشتغال به شغلی وسایل معشیت خود را فراهم نماید . و کسی ملزم به انفاق است که متمکن از دادن نفقه باشد ، یعنی بتواند نفقه بدهد بدون اینکه از این حیث در وضع معشیت خود دچار مضیقه گردد .
برای تشخیص تمکن ، باید کلیه تعهدات و وضع زندگانی شخصی او در جامعه در نظر گرفته شود .
نفقه اولاد بر عهده پدر است ، پس از فوت پدر یا عدم قدرت او به انفاق به عهده اجداد پدری است ، با رعایت الاقرب فالاقرب ، در صورت نبودن پدر و اجداد یا عدم قدرت آنها ، نفقه بر عهده مادر است ، هرگاه مادر هم زنده یا قادر به انفاق نباشد با رعایت الاقرب فالاقرب به عهده اجداد و جدات مادری و جدات پدری واجب النفقه است و اگر چند نفر از اجداد و جدات مزبور از حیث در جه اقربیت مساوی باشند ، نفقه را باید به حصه مساوی تادیه کنند .
نفقه ابوین یا رعایت الاقرب فالاقرب بر عهده اولاد و اولاد اولاد است .
در صورت نیاز به وکیل خانواده با موسسه حقوقی حامی در تماس باشید.
اگر اقارب واجب النفقه متعدد باشند و منفق نتواند نفقه همه آن ها را بدهد ، اقارب در خط عمودی نزولی مقدم بر اقارب در خط عمودی صعودی خواهند بود .
نفقه اقارب عبارت است مسکن و البسه و غذا و اثاث البیت به قدر رفع حاجت با در نظر گرفتن درجه استطاعت منفق .
زوجه در هر حال می تواند برای نفقه زمان گذشته خود اقامه دعوا نماید و طلب او از بابت نفقه مزبور ، طلب ممتاز بوده و در صورت ورشکستگی شوهر ، مقدم بر غرما خواهد بود ولی اقارب فقط نسبت به آتیه می توانند مطالبه نفقه کند .
نویسنده : داود قدیمی ، دانشجوی دکترای جزا و جرم شناسی- وکیل دادگستری
برگرفته از مجموعه مقالات تیم وکلای موسسه حقوقی حامی دادگستر ساعد لطفا در صورت هر گونه سوال در مورد این مطلب یا نیاز به وکیل با ما در تماس باشید.